Getest: 8 tips om een afvoer te ontstoppen

De meest bekende methode is het gebruiken van een chemisch ontstoppingsmiddel in je afvoer. Dit zijn middeltjes die je in de supermarkt kan kopen en die je gemakkelijk in elke afvoer kunt doen. De werkzame stof gaat schuimen waardoor de afvalresten worden verwijderd. Echter, het resultaat is sterk afhankelijk van het soort restant dat in de afvoer vastloopt. En deze methode is niet goed voor het milieu!

Gelukkig zijn er nog verschillende manieren om dit zelf op te lossen. In deze blogpost lees je 8 tips om je afvoer te ontstoppen. Deze keukenoplossingen werken vaak wanneer je kleine verstopping hebt. Wil het direct niet lukken, ga ze dan niet allemaal tegelijk gaan proberen. Dan heb je te maken met een ernstige verstopping en zou je het probleem wel eens erger kunnen maken. Veel succes!

afvoer ontstoppen

8 methodes om zelf je afvoer te onstoppen

#1 Ontstoppen met soda

Soda is een goede manier om je afvoer van blokkades te ontdoen. Hiermee wordt het vetrestant dat zich vastzet op de afvoerwand afgebroken. Zet een schepje soda in de afvoer en voeg hier veel water aan toe. Laat dit voor ongeveer 30 minuten staan waardoor het vetrestant afbreekt. Spoel het daarna weg met kokend water, zodat alles eruit wordt gespoeld! Gelukt?

#2 Ontstoppen met zout

Ook zout is een goede methode om je afvoer te ontstoppen. Neem een liter warm water en er voegt er een halve kop zout aan toe. Laat dit vervolgens afkoelen tot het lauw is en giet het in de afvoer. Wanneer het water zakt, spoel onmiddellijk na met stromend water.

#3 Ontstoppen met azijn

Voeg één liter azijn toe aan drie liter water en laat dit enkele minuutjes staan. Giet het mengsel vervolgens in de afvoer. Ook azijn lost vetrestanten op, waardoor jouw afvoer snel weer  vrij kan zijn!

afvoer ontstoppen
afvoer ontstoppen met tuinslang

#4 Ontstoppen met afwasmachine reiniger

Dit is een goede methode, maar helaas niet voor elke afvoer. Giet de vaatwasmachine reiniger in je afvoer en laat het even staan.  minuutjes staan. 

#5 Ontstoppen met een ontstoppingsveer

Je afvoer ontstoppen met een ontstoppingsveer werkt meestal vrij goed en direct. Het probleem is dat de meeste mensen geen ontstoppingsveer in huis hebben. Ook de aankoop is vrij duur wanneer je er rekening mee houdt dat het voor eenmalig gebruik is. Misschien eens horen of een handige buur of nonkel deze liggen heeft?

#6 Ontstoppen met afwasmiddel en azijn

Voeg afwasmiddel toe aan twee liter warm water. Giet hier vervolgens één fles azijn bij. Laat dit even staan waardoor het vetrestant afbreekt. Spoel het daarna weg met veel water!

#7 Ontstoppen met een ontstopper

Heb je geen afwasmiddel, soda of afvoerreiniger in huis? Dan is een afvoerontstopper de meest ideale manier om blokkades te ontdoen. Dit kun je in elke drogist of supermarkt halen en hiermee verwijder jij alle blokkades! 

#8 Afvoer ontstoppen met een tuinslang

Heb je een verstopte afvoer in je tuin? Dan kan de waterdruk van een tuinslang vaak voldoende zijn om het probleem aan te pakken. Ga dit nu niet binnenshuis gebruiken in je keuken of badkamer. Maak de afvoer open en zet hier een tuinslang tegenaan.  Laat vervolgens het water met veel druk doorstromen om je verstopping aan te pakken. 

Tijdelijk de afvoer afsluiten

Wil je de afvoer toch nog even kunnen gebruiken? Sluit dan de afvoer even af. Door de afvoer af te sluiten voorkom je dat het afvalwater terug kan stromen naar jouw gootsteen of wastafel. Doe dit door bijvoorbeeld een emmer onder de kraan te zetten!

Wil je niet zelf aan de slag? Schakel dan professionele hulp in!

 

Heb je er allemaal geen vertrouwen in of lukt het niet met één van bovenstaande methodes? Schakel dan professionele hulp in! Een afvoer ontstoppen kan erg lastig zijn, maar een loodgieter heeft hier veel ervaring mee. Zij kunnen jouw afvoer zo snel mogelijk ontstoppen waardoor je weer van de afvoer gebruik kan maken!

Schakel tijdig een vakman in

Hulp nodig bij het controleren en herstellen van je leidingen, het reinigen van daken? Bespaar je kostbare tijd, frustraties én geld, en schakel een ervaren vakman in.
Aangezien je deze vakmannen niet elke dag nodig hebt, bundelden we voor jou een overzicht van alle experts op het gebied van ontstoppingen in je eigen buurt. Op deze manier kan je snel contact opnemen met een expert om jouw rioolprobleem aan te pakken.