WC ontstoppen: dé complete handleiding

Zit je WC verstopt? Dan wekt dat uiteraard de nodige irritatie op. We hebben hier allemaal wel eens mee te maken. We nemen verschillende manieren van WC ontstoppen met je door. Zo heb je aan het einde van het artikel een pak informatie om het zelf voor elkaar te krijgen, want een kleine verstopping krijg je meestal zelf wel opgelost.

wc ontstoppen

Waarom raakt een WC verstopt?

Laten we om te beginnen even kijken naar de oorzaken van een verstopte WC. Want hoe je het ook draait of keert, het is uiteindelijk de bedoeling dat het niet meer gebeurt. En om dat voor elkaar te krijgen, kan informatie over de achterliggende oorzaak handig zijn.

In de praktijk zien we dat vooral de volgende zaken de oorzaak zijn van een verstopte WC:

 • Wegspoelen ongeschikt materiaal: Een veelvoorkomende oorzaak van een verstopte WC is dat men materiaal wegspoelt dat niet in de WC hoort. Voorbeelden hiervan zijn het wegspoelen van plastic verpakkingen, tampons, luiers, vochtige doekjes en etensresten. Het is in principe niet de bedoeling om deze door de WC weg te spoelen. Dit blijft dan vastzitten in de leidingen, waardoor het water niet meer verder kan. Het logische gevolg is dan een verstopte WC. Probeer te achterhalen of dit misschien te vaak gebeurt bij jou thuis.
 • Te veel WC papier gebruikt: Een andere potentiële oorzaak van een verstopte WC is het gebruiken en doorspoelen van te veel WC papier in één keer. Gebruik je toch eens teveel papier, let er dan op dat je dan tussentijds een keertje doorspoelt. Zo neemt de kans aanzienlijk af dat het tot een verstopping in de WC leidt. Nat WC papier gaat namelijk aan elkaar kleven, waardoor het een soort bal wordt. Te veel in één keer heeft dan een te groot volume om op de normale manier door de WC weg te spoelen.
 • Verzakte leidingen: Tot slot krijgen sommige mensen te maken met verzakte leidingen. De oorzaak is dan niet bij jezelf te vinden, maar zit hem puur in de leidingen. Verzakte leidingen komen nog weleens voor bij oudere woningen. Uiteraard is de enige oplossing dan om een expert in te schakelen die dit probleem voor je oplost. Bij verzakte leidingen is er weinig wat we zelf kunnen doen. Camera inspectie van je leidingen kan dit in kaart brengen.

Herken je een van de bovenstaande punten als potentiële oorzaak van de verstopping in jouw WC? 

Laten we nu het probleem trachten op te lossen!

Portrait of cute dog wrapped in toilet paper on toilet seat

Hoe een WC ontstoppen?

Dan zijn we nu aanbeland bij het belangrijkste gedeelte; Hoe moet je een WC ontstoppen?

Er zijn heel wat verschillende manieren om dit zelf aan te pakken. Werkt de ene manier bijvoorbeeld niet? Dan heb je altijd nog een andere optie om het probleem op te lossen. Veel hangt af van de spullen die je zelf al in huis hebt staan.

Methode #1: WC ontstoppen met rubberen handschoenen

We beginnen zo simpel als mogelijk is. Is je WC verstopt? Dan willen rubberen handschoenen nog weleens de uitkomst bieden. Ze zijn namelijk bij uitstek geschikt om op een hygiënische, snelle manier een prop uit de WC te halen. Dit is daarom een goede methode wanneer je zeker weet dat er sprake is van een verstopping door een prop WC papier of doekjes. Middels de rubberen handschoenen ben je vaak in staat om tot de opstoppingsprop te reiken en deze los te trekken. Dit doe je op de volgende manier:

 1. Trek rubberen handschoenen aan
 2. Leg een handdoek op de grond om de WC heen
 3. Ga op je knieën zitten en steek je hand in de WC
 4. Blijf voelen totdat je de prop bereikt
 5. Trek de prop los en haal deze uit de WC

 

Heb je geen rubberen handschoenen of voel je je niet helemaal comfortabel met deze methode? Dan is er altijd nog een alternatief met een kleerhanger. Haal de haak los en wikkel deze in een doek. Trek hiermee de prop in de WC los. Wees echter voorzichtig om geen krassen te maken in toiletpot.

rubberen handschoenen
wc ontstopper

Methode #2: Het gebruik van een WC ontstopper

Mocht de eerste methode niet lukken of je niet aanspreken, dan hoef je niet te treuren. Er zijn nog genoeg andere methodes om de WC te ontstoppen. Deze twee optie is een vrij bekende en succesvolle. Zodoende is het zeker de moeite waard om het een kans te geven.

De naam van een WC ontstopper zegt het al; het is er voor gemaakt om een eventuele verstopping in de WC te verwijderen. Met een WC ontstopper zorg je tegelijkertijd voor een zuigende en een duwende kracht zorgt. En zo creëer je een soort golfbeweging die de verstopping losmaakt. Meestal stroomt de WC dan al meteen weer door. Pak dit op de volgende manier aan:

 1. Spoel de WC ontstopper af voor gebruik
 2. Laat deze even weken in heet water, voor een maximaal effectief effect
 3. Plaats de WC ontstopper in de WC
 4. Druk deze stevig tegen de opening voor het water aan
 5. Maak een trekkende en vervolgens duwende beweging 
 6. Herhaal een aantal keer totdat je het gewenste effect bereikt
 7. Spoel de WC een keer na

 

Als het gelukt is, is de WC ontstoppen op dit moment een succesverhaal geworden! Mocht dit om de een of andere reden niet het geval zijn, dan zijn er altijd nog andere methodes om dit voor elkaar te krijgen. Of wanneer je simpelweg geen WC ontstopper tot je beschikking hebt.

Methode #3: Heet water

Bij de derde methode gaan we aan de slag met heet water. Dit is een vrij simpele methode, die in de praktijk nog geregeld effectief blijkt te zijn. Hierdoor kan het zeker geen kwaad om het een kans te geven. Niet geschoten is altijd mis.

De combinatie van heet water en afwasmiddel is ideaal om een bepaalde opstopping wat losser te krijgen. Zo helpt het bijvoorbeeld enorm om vetten op te lossen, maar ook om een verstopping in beweging te krijgen. Let er daarbij wel op dat je dit niet met kokend water doet. De heetste stand die er uit een normale kraan komt, is voldoende. Als dit het gewenste effect niet bereikt, dan zal nog heter water dat ook niet doen.

Je WC ontstoppen met heet water volgens het volgende stappenplan:

 1. Pak een emmer
 2. Vul deze met heet water uit de kraan
 3. Voeg een beetje afwasmiddel aan het water toe
 4. Giet de inhoud van de emmer in de WC
 5. Laat dit een tijdje staan totdat het water vanzelf wegloopt
 6. WC niet meer verstopt? Spoel dan nog een extra keer door

Methode #4: WC ontstoppen met baksoda en azijn

Een veelgebruikte manier om een wc te ontstoppen is met de combinatie van baksoda en azijn. Hiermee ga je op de volgende manier aan de slag:

 1. Gooi een kopje baksoda en een kopje azijn in de WC
 2. Vul een emmer met heet water
 3. Gooi de inhoud van de emmer ook in de WC
 4. Laat het complete mengsel urenlang inwerken (bijv. een hele nacht)

Methode #5: WC ontstoppen met ontstoppingsmiddelen

Tot slot sluiten we af met de vijfde en laatste methode van een WC ontstoppen; WC ontstoppen met ontstoppingsmiddelen. Let op! Lees steeds aandachtig de gebruiksvoorschriften van het product dat je wenst te gebruiken. Bij verkeerd gebruik kan je schade aanrichten aan je leidingen!

Het kost weinig tijd en moeite om ontstoppingsmiddelen op de juiste manier in de WC te gooien. Houdt er wel rekening mee dat deze middeltjes zeer schadelijk zijn voor het milieu. Je spoelt het chemische goedje rechtstreeks in het riool. Misschien toch liever niet gebruiken?

WC verstopt? Ga direct aan de slag

Is je WC dus verstopt? En wil je zo snel mogelijk weer normaal gebruikmaken van jouw WC? Dan is het sterk aan te raden om een of meerdere van de bovenstaande methodes toe te passen. Begin met degene die je het makkelijkst lijkt. Mocht dit onvoldoende effectief blijken, dan zijn er altijd nog andere opties te ondernemen. Wil helemaal niks lukken? Dan lijkt het erop dat het een klusje voor de ontstoppingsdienst gaat worden.

Schakel tijdig een vakman in

Hulp nodig bij het controleren en herstellen van je leidingen, WC ontstoppen? Bespaar je kostbare tijd, frustraties én geld, en schakel een ervaren vakman in.
Aangezien je deze vakmannen niet elke dag nodig hebt, bundelden we voor jou een overzicht van alle experts op het gebied van ontstoppingen in je eigen buurt. Op deze manier kan je snel contact opnemen met een expert om jouw rioolprobleem aan te pakken. Lokale bedrijven om je wc te ontstoppen.