WC ontstoppen: dé complete handleiding

Heb je te maken met een verstopte WC? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Gelukkig zijn er verschillende methodes die je kunt proberen om het probleem zelf op te lossen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van een verstopte WC en geven we je een aantal effectieve methodes om je WC weer goed door te laten spoelen.

wc ontstoppen

Waarom raakt een WC verstopt?

Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn van een verstopte WC, zodat je dit in de toekomst kunt voorkomen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

  1. Wegspoelen van ongeschikt materiaal: Voorkom het doorspoelen van zaken zoals plastic verpakkingen, tampons, luiers, vochtige doekjes en etensresten. Deze kunnen vast komen te zitten in de leidingen en een verstopping veroorzaken.

  2. Te veel WC-papier: Het gebruik van te veel WC-papier kan ook leiden tot verstoppingen. Probeer minder papier te gebruiken en spoel tussendoor als dat nodig is.

  3. Verzakte leidingen: Dit komt met name voor bij oudere woningen en kan alleen door een expert worden opgelost. Een camera inspectie van de leidingen kan helpen bij het vaststellen van het probleem.

Herken je een van de bovenstaande punten als potentiële oorzaak van de verstopping in jouw WC? 

Laten we nu het probleem trachten op te lossen!

Portrait of cute dog wrapped in toilet paper on toilet seat

Hoe een WC ontstoppen?

Er zijn verschillende manieren om je WC te ontstoppen. We bespreken hieronder een aantal methodes die je zelf kunt uitvoeren:

 

  1. WC ontstoppen met rubberen handschoenen: Trek rubberen handschoenen aan en probeer voorzichtig met je hand de opstopping te verwijderen. Leg een handdoek op de grond om eventueel gemorst water op te vangen.

  2. Gebruik een WC-ontstopper: Plaats de ontstopper in de WC en maak trekkende en duwende bewegingen om de opstopping los te maken.

  3. Heet water en afwasmiddel: Giet een emmer heet water met een beetje afwasmiddel in de WC om vetten op te lossen en de verstopping in beweging te krijgen.

  4. Baksoda en azijn: Gooi een kopje baksoda en een kopje azijn in de WC, gevolgd door een emmer heet water. Laat dit mengsel enkele uren inwerken, bijvoorbeeld een hele nacht.

  5. Ontstoppingsmiddelen: Gebruik ontstoppingsmiddelen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op, deze middelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en je leidingen, dus gebruik ze alleen als laatste redmiddel.

rubberen handschoenen

WC verstopt? Ga direct aan de slag

Lukt het niet om de WC te ontstoppen met bovenstaande methodes? Dan is het verstandig om een professionele ontstoppingsdienst in te schakelen. Zij hebben de juiste apparatuur en kennis om het probleem snel en effectief op te lossen.

Schakel tijdig een vakman in

Hulp nodig bij het controleren en herstellen van je leidingen, WC ontstoppen? Bespaar je kostbare tijd, frustraties én geld, en schakel een ervaren vakman in.
Aangezien je deze vakmannen niet elke dag nodig hebt, bundelden we voor jou een overzicht van alle experts op het gebied van ontstoppingen in je eigen buurt. Op deze manier kan je snel contact opnemen met een expert om jouw rioolprobleem aan te pakken. Lokale bedrijven om je wc te ontstoppen.