Wanneer de septische put ledigen?

Een septische put is een eenvoudig doch efficiënt waterzuiveringssysteem. Het systeem werkt op een slimme manier, terwijl hier ook niet al te veel onderdelen voor benodigd zijn. Als je bij je woning eenmaal een septische put hebt, geniet je hierdoor al snel van de nodige voordelen.

Tegelijkertijd heb je met de nodige aandachtspunten te maken. Zo is het noodzakelijk om af en toe de septische put te ledigen. Hoe je deze put kunt ledigen, vind je in dit artikel. Tevens geven we je in dit artikel enkele handige tips én wijzen wij je op onze diensten.

septische put ledigen

Wat is een septische put precies?

Een septische put is een groot reservoir dat zich meestal onder de grond bevindt. In deze put komt het afvalwater van je huis terecht, waarna alle onzuiverheden uit dit afvalwater gehaald worden. Deze onzuiverheden blijven in de septische put achter, waardoor het na verloop van tijd noodzakelijk is om de septische put te ledigen.

Hoe werkt een septische put precies?

In een septische put komen twee verschillende soorten water bij elkaar:

  • Zwart afvalwater: dit is het water dat afkomstig is van het toilet.
  • Grijs afvalwater: dit is het water dat afkomstig is van andere huishoudelijke apparaten en producten.

Dit water komt in de septische put terecht, waarbij de septische put óók in direct contact met het rioolnet staat. Verder bestaat een septische put uit de volgende twee onderdelen:

  • Compartiment 1: in de eerste kamer van de septische put begint het verteringsproces. Alle vaste organische stoffen worden in deze eerste put bezinkt en verteert. Deze gezonken vaste stoffen worden vervolgens omgezet in onder meer gegist slib, water, methaan en koolstofdioxide. Dit wordt door zogeheten anaerobe bacteriën gedaan, waarna deze bacteriën naar de bodem van de put zakken. Op die plek worden de bacteriën verteerd. Alle lichte afvalstoffen en bijbehorend schuim ontstaan gedurende het proces en vormen een ‘vlottende’ laag.
  • Compartiment 2: in compartiment 1 blijft vloeistof over, welke doorvloeit naar compartiment 2. In dit tweede onderdeel van de septische put wordt het verteringsproces doorgezet. Al het overgebleven vloeibaar afval wordt geoxideerd, waarna het overgebleven afvalwater in het riool terecht gaat komen.
septische put

Is al het afval door beide compartimenten heen gegaan? Dan blijft er een korst in de septische put achter. Deze korst vormt eigenlijk de dekkende laag over het overgebleven afval.

Waarom moet een septische put geledigd worden?

Nu je weet hoe een septische put precies werkt, is het zaak om naar de lediging hiervan te kijken. Want; waarom is het nou zaak dat een septische put af en toe geledigd wordt? En na welke tijdsduur moet je de septische gaan ledigen? Dat zijn de twee belangrijkste vragen waar je hieronder een uitgebreid antwoord op gaat vinden.

Een septische put moet geledigd worden om de werking hiervan te garanderen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, blijft allerlei afval in de septische put achter. Dit afval kan geen kant op en moet daarom op een manuele manier verwijderd worden. Dát gebeurt precies als een septische put geledigd wordt. Al het overgebleven afval wordt uit de put gehaald, waarna de werking van de septische put weer gegarandeerd is.

Een septische put moet ook geledigd worden met het oog op het afvoeren van onder meer je toilet en je douche. Als de septische put helemaal vol zit, kan het water vanuit je woning geen kant meer op. Je toilet stroomt daardoor niet meer door, je douchebak blijft vol staan en je kunt problemen met de gootsteen krijgen.

Welk afval uit de septische put gehaald moet worden? Het gaat hierbij om het vloeibare afval. Het overgebleven afvalwater stroomt namelijk rechtstreeks door naar de riolering. Daar heb je dus niks mee van doen, maar wel met het vloeibare afval dat in de put achterblijft.

Kortom: door een septische put te ledigen, kan de put op de gewenste manier werken. Bovendien voorkom je hiermee verstoppingen in je huis. Dit betekent dat je te allen tijde op de gewenste manier van bijvoorbeeld je toiletten en douches gebruik kunt maken.

Hoe vaak moet je een septische put ledigen?

Hoe vaak je een septische put of een beerput moet ledigen, is van meerdere factoren afhankelijk. Ten eerste spelen de afmetingen van de put een cruciale rol. Des te kleiner de septische put is, des te vaker de septische put geledigd zou moeten worden. Als je bij zo’n kleine put met het ledigen zou wachten, zou de werking niet meer gegarandeerd zijn.

Daarnaast speelt de grootte van je huishouden ook een cruciale rol. Des te groter je huishouden is, des te vaker de septische put geledigd moet worden. Wat de reden hiervan is? Simpel; als je een huishouden van 4 personen hebt, is de kans groot dat je douche 4 keer per dag aan gaat. Dit betekent dat er sowieso 4 keer per dag water vanuit de douche naar de septische put stroomt. Als je alleen zou wonen, zou dit slechts één keer per dag zijn. Er komt daardoor een stuk minder water in de septische put terecht.

Tot slot maken de gewoonten ook nog uit. Als je bijvoorbeeld heel veel wc-papier gebruikt, moet de septische put vaker geledigd worden. In dat geval komt er te veel wc-papier in de put terecht, waardoor de put sneller vol raakt.

Moet de put alleen geledigd worden als deze helemaal vol zit? Nee, dat is niet aan te raden. Ook als de put niet helemaal vol zit, is het advies om de septische put zeker één keer per jaar te laten ledigen. Door dit op regelmatige basis te doen, voorkom je dat slib zich in de put kan gaan vestigen.

Op welk moment moet je de septische put ledigen?

Dit is nogal afhankelijk van de exacte situatie. Er zijn in ieder geval meerdere aanwijzingen die aangeven dat het tijd is om je septische put te ledigen:

  • Het water in de septische put is erg vuil
  • De tank geeft de nodige overlast qua stank
  • Het water wordt vanuit je huis niet meer goed afgevoerd; dit kan bij bijvoorbeeld de toilet of het douche het geval zijn

Hoe voorkom je dat je de septische put vaak moet laten ledigen?

Vind je het een gedoe om de septische put regelmatig te ledigen? Of ben je begaan met het milieu? In beide gevallen is het zaak om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips voorkom je namelijk dat de septische put vaak geledigd moet worden:

  • Voorkom dat zepen en azijn in de afvoer terecht komt
  • Spoel nooit moeilijk afbreekbare producten door het toilet heen. Je kunt hierbij denken aan vochtige dokjes of tampons
  • Gebruik het lichtst mogelijke toiletpapier. Des te zwaarder het toiletpapier is, des te groter de invloed van dit papier is op de septische put.
  • Kies in de basis voor de juiste septische put. Dit betekent concreet dat de inhoud van de septische put afgestemd moet worden op de grootte van je huishouden.
  • Voorkom dat er etensresten en haren in de afvoer terechtkomen. Als dergelijke bestanddelen in de afvoer terecht komen, is de kans groot dat deze voor een verstopping gaan zorgen. Dit kan al in leidingen zijn, maar kan uiteindelijk ook in de septische put zijn.
  • Voorkom overmatig gebruik van reinigingsproducten. Met reinigingsproducten kun je bijvoorbeeld je toilet goed reinigen, maar voor een septische put zijn dergelijke reinigingsproducten alles behalve bevorderlijk. Probeer daarom het gebruik hiervan te minimaliseren.
onderhoud septische tank

Kun je zelf een septische put ledigen?

Nee, het is niet mogelijk om een septische put te ledigen. Voor het ledigen van een put wordt namelijk bijna altijd een zuigwagen gebruikt. Deze zuigwagen maakt gebruik van een krachtige pomp, waarmee de gehele put leeggezogen kan worden. De troep die hierbij opgezogen wordt, wordt vervolgens opgeslagen in het voorraadvat. Dit vat wordt vervolgens op een speciale plek geleegd, waardoor niemand overlast van de opgezogen troep ervaart.

Wat je wel jaarlijks kunt doen, is de septische put te controleren. Check bijvoorbeeld of de korst op de septische put nog zo’n 10 á 15 centimeter dik is. Is de korst een stuk dikker? Dan is dat het teken dat de septische put snel geleegd moet gaan worden.

Laat je septische put door een professional ledigen!

Is het de hoogste tijd dat je septische put geleegd gaat worden? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je dit niet zelf doen. Nee, in plaats daarvan kun je veel beter gebruik maken van onze diensten. Vanuit tGemak.be brengen wij vraag en aanbod bij elkaar.

Zit je op dit moment met een septische put die geleegd moet worden? Via ons platform vind je snel de perfecte ontstoppingsdienst voor je. Je kunt via ons platform direct met hen in contact komen, waarna je direct de gewenste partij in kunt schakelen. Deze partij komt bij je langs met het juiste materieel en zorgt voor een perfecte lediging van je tank. Je kunt via ons platform ook een afspraak maken om je beerput te ledigen.

Hoe ons platform werkt? Heel simpel. Klik op de tekst ‘Vind een vakman’, selecteer de provincie waar je woont, selecteer de regio waar je werkt en maak direct een keuze uit de verschillende ontstoppingsbedrijven. Deze bedrijven staan graag voor je klaar om je septische put te ledigen!