Heb ik een ontstoppingsdienst nodig?

Ophoping van vuil, zeepresten of kalk zijn de meest voorkomende oorzaken van verstopping in een woning. De snelste oplossing is het contacteren van een lokale ontstoppingsdienst. Maar de handige harry kan zelf een aantal zaken ondernemen om het probleem tijdelijk of zelfs definitief op te lossen. Lees hieronder meer over veelgebruikte methodes om een verstoppingen aan te pakken. 

Zelf leidingen ontstoppen? Ontstop’t zelf, makkelijk!

‘Ai nee, niet nu!’, een verstopping komt altijd op een ongelegen moment. Een moment waar je wel 1001 andere dingen op je planning hebt staan; je werk, de hobby’s van je kinderen, net op de eerste lentedag waarin je plande om in je tuin te werken … wist je dat je zelf een verstopping vaak snel en efficiënt kan oplossen? Dit met behulp van producten die bij de meerderheid van de gezinnen in huis aanwezig zijn?

Hieronder kan je alle tips op een rijtje terugvinden. Belangrijk, gebruik de verschillende tips niet door elkaar en wees altijd voorzichtig. Lukt het niet met deze tips? Dan heb je te maken met een hardnekkige ontstopping en schakel je best tijdig een vakman in. Via deze link heb je toegang tot gespecialiseerde ontstoppingsdiensten in je eigen regio. 

Handige tips & tricks om zelf aan de slag te gaan

De tips uit onverwachte hoek, je keuken. Je staat er versteld van waar in je woning je jouw keuken-ingrediënten allemaal nog efficiënt kan gebruiken. Ontdek en test deze duurzame oplossingen zelf.

Ontstoppen met Cola

Cola is een wereldbekende frisdrank, geen twijfel over. Maar wist je dat Cola ook nog andere functies heeft? Naast het schoonmaken van vetplekken, het opblinken van muntstukken, … is Cola ook geschikt om je wc te ontstoppen. Benieuwd? Lees er meer over.

Ontstoppen met baksoda en azijn

Baksoda wordt voornamelijk gebruikt als rijsmiddel in baksels in de keuken, het zorgt ervoor dat zuren aan elkaar worden verbonden. Er ontstaat dus een chemische reactie. Dit in combinatie met azijn is geschikt om je leidingen te ontstoppen. Lees er meer over.

Ontstoppen met koffiegruis

Gooi jij je koffiegruis steeds weg? Ik ben ervan overtuigd dat je dit niet meer gaat doen vanaf nu. Je kan er zoveel meer mee doen. Ook je leidingen ontstoppen! Let op, er zijn voor- en tegenstanders om dit te doen. Lees er hier alles over

De traditionele ontstoppingsmanieren:

Gebruik een ontstopper

De meeste gezinnen hebben een klassieke ontstopper in huis (heel herkenbaar met de houten steel en rode zuignap). Met deze ontstopper op je afloop kan je door middel van pompende bewegingen ervoor zorgen dat de afvoer vacuüm trekt. Op deze manier komen de proppen vuil los. Je kan deze vervolgens doorspoelen. Lees er hier meer over.

Rubberen handschoen

Ideaal wanneer de verstopping niet diep in je leiding aanwezig is, en je er zelf makkelijk bij kan (vb. de afvoer van je toilet). Trek je rubberen handschoenen aan, en begin aan de klus. Lees er meer over.

Gebruik een ontstoppingsveer

Ideaal als de ontstopping zich verder in je afvoerbuis bevindt, op een plaats waar je zelf niet bij kan. En zeer eenvoudig in gebruik: steek je ontstoppingsveer door de verstopte afvoerleiding, en druk zo ver mogelijk in de buis. Test vervolgens of je verstopping weg is door water in je spoelbak te laten weglopen. Lees meer

Maak de sifon schoon

Dit is iets wat je op regelmatige tijdstippen dient te doen, dus niet enkel en alleen wanneer er zicht een verstopping voordoet.
Schroef de sifon los en laat hem volledig leeg lopen. Vervolgens haal je het vuil uit de sifon en het afvoerputje. Schroef de sifon terug vast en laat water weglopen. Je zal onmiddellijk merken dat dit veel beter gaat. Lees meer

Een chemisch hulpmiddel, voor een hardnekkige vuilophoping

Naast de vele voordelen van een chemische ontstopper, waaronder het oplossen van hardnekkige vuilophopingen, is het ook belangrijk om bewust te zijn van de nadelen ervan. Een chemische ontstopper is vaak niet goed voor het milieu en daarnaast tast het ook je leidingen aan. Gebruik dit dus niet meerdere keren na elkaar. Lees er meer over voor je beslist om dit te gaan gebruiken in je leidingen. Leer hier ons artikel.

Schakel tijdig een vakman in

Hebben deze tips niet geholpen? Een rioolprobleem is niet altijd eenvoudig op te lossen, denk maar aan een hardnekkige verstopping van je afvoer. Daarnaast kan het ook zijn dat deze verstopping een achterliggende reden heeft.
Bespaar daarom je kostbare tijd, frustraties én geld, en schakel een ervaren vakman in.
Aangezien je een ontstoppingsdienst niet elke dag nodig hebt, bundelden we voor jou een overzicht van alle ontstoppingsdiensten in je eigen buurt. Op deze manier kan je snel contact opnemen met een expert om jouw rioolprobleem aan te pakken.

Nieuws en tips op jouw maat