Zelf je leidingen ontstoppen met koffiegruis

Het bezinksel dat blijft zitten in je koffiefilter na het zetten van koffie wordt vaak koffiedik, koffieprut of koffiegruis genoemd. Dit bezinksel heeft een vetoplossende werking waardoor het kan werken als ontstopper voor je afvoer.

Spring er wel voorzichtig mee om: dit betekent niet dat je vanaf nu koffiegruis altijd én volledig door je afvoer kan laten gaan. Dit is schadelijk voor het milieu én voor je leidingen (het kan leiden tot proppen in je leidingen). Je koffiegruis hoort nog steeds bij het gft-afval. Een kleine hoeveelheid ervan gebruiken als ontstopper werkt voor een simpele verstopping.

Waarom is koffiegruis een oplossing voor verstopte leidingen?

Door de vetoplossende werking van koffiegruis en de schurende werking ervan, zal het ervoor zorgen dat vuilresten en vetresten in je leidingen loskomen.

Bestaat er naast koffiegruis, andere manieren van ontstoppen?

Naast ontstoppen met koffiegruis zijn er ook nog andere manieren om je wc en leidingen te ontstoppen. Via deze link kan je alle tips op een rijtje terugvinden. Belangrijk, gebruik de verschillende tips niet door elkaar en wees ALTIJD voorzichtig. Lukt het niet met deze tips? Dan heb je te maken met een hardnekkige ontstopping en schakel je best tijdig een vakman in. Via deze link heb je toegang tot gespecialiseerde ontstoppingsdiensten in je eigen regio. 

Hoe gaat het ontstoppen van leidingen met koffiegruis in zijn werk?

Iedereen die een koffiezet voor gemalen koffie of bonen thuis gebruikt, kan deze ontstoppingstechniek toepassen. Het voordeel van deze techniek is dat je kan starten door een tasje koffie te drinken omdat je koffiegruis mag niet te oud mag zijn. Indien het te oud is, vergroot de kans op het vormen van proppen in je leidingen en kan het gaan schimmelen.

Stappen:

  1. Kook water
  2. Neem een handvol koffiegruis en vermeng dit met het kokende water
  3. Giet dit mengsel door je afvoer
  4. Laat dit een uur inwerken (gebruik de afvoer in tussentijd niet)
  5. Giet er vervolgens een kop azijn over
  6. Spoel vervolgens het mengsel door met een emmer water en kijk of de verstopping weg is

Ontstopping niet verholpen? Schakel een ervaren ontstoppingsdienst in

Is de verstopping nog niet verholpen? Dan betekent dit dat je te maken hebt met een hardnekkige verstopping. Bespaar daarom je kostbare tijd, frustraties en geld en schakel een ervaren ontstoppingsdienst in.

Aangezien je een ontstoppingsdienst niet elke dag nodig hebt, bundelden we voor jou een overzicht van alle ontstoppingsdiensten in je eigen buurt. Op deze manier kan je snel contact opnemen met een expert om jouw rioolprobleem aan te pakken.