Reviews van meer dan 150 bedrijven
5/5
Bedrijf met de beste reviews op 22/07/2024
Drain

5 veelvoorkomende oorzaken van verstopte afvoeren en hoe je ze kunt oplossen

Verstopte afvoeren zijn een veelvoorkomend probleem in huishoudens en kunnen leiden tot onaangename geuren, overstromingen en schade aan leidingen. In dit artikel bespreken we de vijf meest voorkomende oorzaken van verstopte afvoeren en geven we tips om deze problemen op te lossen en te voorkomen.

Oorzaak 1: Vet- en olieophopingen

Een van de grootste boosdoeners voor verstopte afvoeren is de ophoping van vet en olie. Wanneer je vet en olie door de gootsteen spoelt, koelen ze af en stollen ze, waardoor ze zich aan de wanden van de leidingen hechten.

Oplossing:

Om vetophopingen te voorkomen, moet je nooit vet en olie door de gootsteen gieten. Giet in plaats daarvan overtollige vetten en oliën in een afsluitbare container en gooi deze weg bij het huisvuil. Het gebruik van heet water en afwasmiddel kan helpen om vet van borden en pannen te verwijderen voordat je ze in de gootsteen plaatst.

Oorzaak 2: Haren

Haren zijn een veelvoorkomende oorzaak van verstoppingen, vooral in badkamer- en doucheruimtes. Haren kunnen zich ophopen in de afvoer en zich verstrengelen met andere stoffen, waardoor een blokkade ontstaat.

Oplossing:

Om haarophopingen te voorkomen, plaats je een afvoerzeefje over de afvoer om haren op te vangen voordat ze in de leidingen terechtkomen. Maak het zeefje regelmatig schoon om ophopingen te voorkomen. Je kunt ook periodiek een ontstopper gebruiken om eventuele haren die zich in de afvoer hebben opgehoopt los te maken.

Oorzaak 3: Voedselresten

Voedselresten die in de gootsteen terechtkomen, kunnen zich ophopen en verstoppingen veroorzaken. Dit is vooral problematisch bij voedingsmiddelen zoals koffiedik, rijst en pasta, die kunnen uitzetten en vast komen te zitten in leidingen.

Oplossing:

Gebruik een gootsteenzeefje om voedselresten op te vangen en voorkom dat ze in de afvoer terechtkomen. Gooi de opgevangen voedselresten weg in de vuilnisbak in plaats van ze door de gootsteen te spoelen. Vermijd het doorspoelen van koffiedik, rijst en pasta door de gootsteen, aangezien deze gemakkelijk verstoppingen kunnen veroorzaken.

Oorzaak 4: Kleine voorwerpen

Soms kunnen kleine voorwerpen, zoals speelgoed, sieraden of persoonlijke verzorgingsproducten, per ongeluk in de afvoer terechtkomen en verstoppingen veroorzaken. Afhankelijk van de grootte en het materiaal van het voorwerp kan het moeilijk zijn om deze blokkades zonder professionele hulp te verwijderen.

Oplossing:

Wees voorzichtig met kleine voorwerpen in de buurt van gootstenen en afvoeren. Overweeg het plaatsen van een afvoerzeefje om te voorkomen dat kleine voorwerpen in de afvoer terechtkomen. Als een klein voorwerp een verstopping veroorzaakt, kan het gebruik van een ontstopper of een flexibele afvoerreiniger soms helpen om het voorwerp los te maken en de blokkade te verwijderen.

Oorzaak 5: Ophoping van zeepresten

Zeepresten kunnen zich ophopen in leidingen en een kleverige substantie vormen die andere materialen aantrekt en verstoppingen veroorzaakt. Dit is vooral een probleem bij het gebruik van traditionele zeep op basis van dierlijke vetten, die meer kans heeft om zich aan leidingen te hechten.

Oplossing:

Overweeg het gebruik van vloeibare zeep of zeep op plantaardige basis, die minder kans heeft om zich op te hopen in leidingen. Je kunt ook regelmatig een ontstopper of een enzymatische afvoerreiniger gebruiken om zeepresten af te breken en te voorkomen dat ze zich ophopen in de leidingen.

Preventie helpt te voorkomen

Het begrijpen van de meest voorkomende oorzaken van verstopte afvoeren en het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je afvoeren soepel blijven werken. Als je ondanks je inspanningen toch te maken krijgt met een hardnekkige verstopping, overweeg dan het inschakelen van een ontstoppingsdienst om het probleem op te lossen.