Reviews van meer dan 150 bedrijven
5/5
Bedrijf met de beste reviews op 22/07/2024
vetafscheiding

Alles wat u moet weten over vetafscheiding

Waarom en hoe een vetput ledigt:

Wilt u meer weten over vetafscheiding? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten. We leggen onder andere uit waarom een vetput nodig is en hoe deze het beste kan worden geleegd. Daarnaast geven we tips over hoe vetafscheiding te voorkomen. Bent u klaar om te leren? Lees dan snel verder!

Waarom is een vetafscheider noodzakelijk?

Het vet dat tijdens het koken wordt afgevoerd, kan niet zomaar in de riolen worden gegoten. Voor vetafval is een vetput nodig die regelmatig moet worden geleegd. Eén van de redenen hiervoor is dat vet wegspoelt en stolt om daarna te verstoppen in de riolering. Wanneer dit vet met andere stoffen mengt, zoals zeep of shampoo, ontstaat er vieze slib waardoor afvoeren dichtslibben. Dit is natuurlijk erg vervelend. Daarom is vetafscheiding verplicht.

Hoe werkt vetafscheiding?

Vet wordt in een vetput opgevangen waar het na enige tijd verslapt of gaat schimmelen. U kunt ervoor zorgen dat uw vetput zo lang mogelijk meegaat door deze regelmatig te laten onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks, halfjaarlijks of jaarlijks gebeuren afhankelijk van het gebruik van de vetputten (het aantal inwoners, type vetputten en soort GFT-afval).

Opgelet: vetputten mogen nooit worden geleegd in de riolering!

Hoe een vetput legen?

Een vetput kan het beste handmatig of met behulp van een pomp worden geleegd. Bij handmatige leeging moet u er voor zorgen dat alle afvoeren openstaan om het overtollige vet zo snel mogelijk naar buiten te laten komen. Wilt u gebruikmaken van een pomp? Kies dan altijd voor een pomp met vlotter. Hiermee voorkomt u schade aan de vetput of afvoerpijpen.

Lege vetputten moeten zo snel mogelijk worden gevuld om vervuiling te voorkomen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van het regenwater of grondwater dat beschikbaar is in de buurt.

Vetput laten ledigen?

Het is vaak beter om een professionele ruimdienst in te schakelen om uw vetput te legen. Dit heeft verschillende voordelen:

– De vetput wordt op een veilige en professionele manier geleegd.

– De vetput wordt schoongemaakt, zodat deze weer optimaal kan functioneren.

– U hoeft zelf geen tijd of energie te steken in het leegmaken van de vetput.

– Er ontstaat minder risico op verstopping van de riolering.

Meer weten?
Wil je meer informatie over vetafscheiding of heb je vragen over het legen van een vetput? Neem dan contact op met een lokale ruimdienst. Zij zullen ervoor zorgen dat het vet wordt afgevoerd naar de juiste verwerkingseenheid.