Reviews van meer dan 150 bedrijven
5/5
Bedrijf met de beste reviews op 30/05/2024
Een septische tank installeren

Een septische tank installeren

Hoe installeer je een septische tank?

Er wordt meestal een septische tank of put geplaatst als je huis wordt gebouwd zonder openbare riolering. Septische tanks zijn dan ook een oplossing voor problemen met afvalwater en infrastructuur. Of u het nu leuk vindt of niet, een septische tank-systeem op uw terrein is dan een must. U kunt overwegen een septische tank aan te schaffen als u ervoor kiest om in een landelijk of afgelegen gebied te wonen zonder gemeentelijke wateraansluiting. Als u geen ervaring heeft met het installeren van een septische tank kunt u het beste een expert inhuren en dit zeker niet alleen doen.

We willen niet dat u zich terugtrekt voor een uitdaging, maar het verwerken van biologisch ‘gevaarlijk’ afval vergt wel wat inspanning. Niet alleen u, maar ook de buren worden in gelijke mate blootgesteld aan de mogelijke schadelijke verontreiniging van het grondwater. 

Het is jouw keuze om alleen aan de slag te gaan of om hulp van een professional te vragen, maar hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden.

Septisch systeemontwerp en werking

Bij elk project moet er een uitgangspunt zijn om het gebouw te creëren. Als je op locatie gaat werken, moet je een duidelijke strategie hebben. Er zijn twee belangrijke onderdelen van een septisch systeem: de tank en het lozingsgebied of percolatiegebied.

Het septische systeem wordt meestal ontworpen op basis van het aantal mensen dat in een woning woont. Zie de praktijkcode voor gedetailleerde informatie over septische putten.

Afgevoerd afvalwater moet worden verwijderd en moet onderdeel worden van het terrein. Dit is in de meeste landen de meest gebruikte manier om rioolwater af te voeren.

Kies de juiste septische tank

Het kiezen van de juiste afvalwaterbehandeling is een cruciale stap in het proces. Op dit punt zou u al moeten weten of u een droge put of directe afvoer gaat installeren.

Als u een droge put of percolatiegebied heeft, kan het de moeite waard zijn om een septische tank te installeren. Septische tanks zijn vaak gemaakt uit beton of kunststof. Voor het plaatsen van een betonnen tank is een autolaadkraan nodig. De deksels worden over de tanks geplaatst nadat ze zijn geïnstalleerd, wat problemen met het onderhoud van septische tanks kan veroorzaken die zich kunnen bevinden bij slecht afgedichte verbindingen.

Installatie

Er zijn twee manieren om uw septische tank of afvalwaterzuiveringssysteem te installeren. De eenvoudigste manier is om de installatie zelf uit te voeren. Veel mensen geven er de voorkeur aan om zelf met afvalwater te werken. Als u voor deze optie kiest, kunt u wat kosten besparen, maar de voltooide werken moeten aan de bouwnormen voldoen. Als u niet weet hoe u met een septische tankinstallatie moet omgaan, moet u professionele hulp inschakelen.

Ventilatie

Slechte ventilatie wordt over het hoofd gezien bij het installeren van een septische tank of rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een slechte geurcontrole kan leiden tot problemen met stankoverlast voor kantoorgebouwen. De percolatiesleuven moeten worden afgevoerd vanuit de afvalwaterzuiveringsinstallatie en dienen als ontluchtingsschoorsteen voor het huis.

Toegang voor onderhoud

Er moet worden nagedacht over toekomstig onderhoud nadat de rioolwaterzuiveringsinstallatie is geïnstalleerd. Toegang zal in de toekomst nodig zijn om de goede werking van een septische tank te inspecteren en te controleren. Daarbij mag geen van de deksels met aarde worden bedekt. Tanks moeten binnen 30 meter van een weg worden geplaatst. U kunt hogere septische tankrekeningen krijgen als een tank meer dan 30 meter van een oprit verwijderd is.

Kortom, uw riolering is een belangrijk onderdeel van uw huis. U dient een onderhoudscontract af te sluiten met de septische tank leverancier om problemen te voorkomen.