Maak je huis klaar voor de zomer

Doe het op tijd, makkelijk zelf! Van een tuin wordt er gezegd om deze ‘zomerklaar’ te maken. er wordt vaak vergeten dat dit van toepassing is voor zowel je woning als je tuin. na de winter, is het aangeraden om je woning te controleren of er geen schade is door de natuur (vallende bladeren, koude wintertemperaturen …). ’tGemak.be geeft je in een handige checklist weer waar je allemaal op dient te letten voor de start van de zomer.

Controleren

De checklist start met het controleren van een aantal zaken binnen en buiten je woning om na te gaan of er herstellingswerken of extra onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Controleren van binnenleidingen

Controleer tijdens de voorjaarsschoonmaak de afvoeren in je badkamer, keuken en toilet. Ga na of er geen opgehoopt vuil, zoals zeepresten en haren, aanwezig is. Verwijder dit vuil zodanig de afvoer goed kan weglopen en voorkom verstoppingen.

Yellow leaves are covered with iron gutter cover on a roof with leaves

Controleren van dakgoten

De winter kan een gure periode zijn met vriestemperaturen, sneeuw, regenbuien ….  Je dakgoten moeten in deze periode heel wat doorstaan. Maak je dakgoten proper en controleer voor de zomer je dakgoten op beschadigingen (vb. scheuren in uitzetvoegen of in de goot zelf). Repareer de beschadigingen om te voorkomen dat het water in je huis binnenkomt met natte muren tot gevolg. 

Reverse osmosis, water cleaning filter

Controleren van de regenwaterput

Bij een betonnen regenwaterput zorgen de actieve micro-organismen voor een natuurlijke zuivering van je put; hierdoor heeft deze ongeveer om de 10 jaar een onderhoud nodig. Wel is het aangeraden om twee keer per jaar je filters te controleren.

  • De voorfilter houdt het grofste vuil tegen. Was deze filter af zodanig het water goed door kan en vermijd verstoppingen. Zelfreinigende voorfilters bestaan ook, maar een controle is nooit overbodig. 
  • De nafilter bevindt zich tussen de pomp en de verschillende aftappunten binnenshuis. Deze filter houdt de laatste fijne vuildeeltjes tegen.
  • De actieve koolfilter haalt eventuele rare geuren en kleuren uit je regenwater. Deze vervang je halfjaarlijks of jaarlijks.

Reinigen

Na het controleren, en mogelijks ook herstellen, van belangrijke zaken in en buiten je woning, zijn er bepaalde elementen die een grondige jaarlijkse reiniging nodig hebben. 

worker cleaning windows

Reinigen van dakkapel

Net zoals je dakgoten is een dakkapel ook gevoelig voor weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, ijzel … Een jaarlijkse reiniging is daarom aanbevolen. Start met het verwijderen van de grove vuilresten (gebruik geen hogedrukreiniger, maar een gieter) om vervolgens met een dagdagelijkse allesreiniger je dakkapel grondig te reinigen. Gebruik geen chemische middelen.

Na deze reiniging is het aangeraden om je dakkapel te behandelen met een waterafstotend middel om groene aanslag te vermijden. Vergeet niet om de dakgoten van je dakkapel te controleren.  

Husband in jeans, t-shirt and sneakers crouching cleaning sweeping leaves terrazzo tiled backyard

Reinigen van plat dak

Een goede periode uitkiezen om je plat dak te reinigen is voor een roofing plat dak cruciaal; bij warme temperaturen wordt deze namelijk zacht.
Bladeren, mossen … kunnen op je plat dak blijven liggen en moeten verwijderd worden met behulp van een bezem. Daarnaast komt mos op platte daken ook veel voor. Heb je grind? Draai je grind dan een keer om met een hark of bezem om het mos los te maken. Indien je geen grind hebt, kan je een bestrijdingsmiddel hiervoor gebruiken.

Als laatste raden we je aan om je plat dak te controleren op scheuren of blazen, en te herstellen. Hierdoor kan je lekkage voorkomen.

Workman cleaning solar panels

Reinigen van zonnepanelen

Vuilresten, vogelpoep… zorgen ervoor dat het rendement van je zonnepanelen daalt. Logisch ook,  de zon kan niet zo goed bij je panelen wat zorgt voor minder opbrengst. Jaarlijkse reinigen, net voor de zomerperiode, de piekperiode, is dan ook aangeraden. Voor de reiniging is het belangrijk dat je geen allesreiniger gebruikt, maar een speciaal product te verkrijgen bij de plaatser van je zonnepanelen.

Schakel tijdig een vakman in

Hulp nodig bij het controleren en herstellen van je leidingen, het reinigen van daken? Bespaar je kostbare tijd, frustraties én geld, en schakel een ervaren vakman in.

Nieuws en tips