Reviews van meer dan 150 bedrijven
5/5
Bedrijf met de beste reviews op 30/05/2024
Water spray from watering spray head in the garden

Regenwaterput installeren en onderhouden

Waarom een regenwaterput installeren

Regenwater is gratis, milieuvriendelijk en kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Het is een geweldige manier om geld te besparen en duurzamer te leven. Bovendien kan regenwater worden gebruikt om uw moestuin te verbeteren, omdat het rijk is aan voedingsstoffen. Tot slot kan het gebruik van regenwater u helpen efficiënter met water om te gaan.

 • Je bespaart geld
 • Duurzamer en milieuvriendelijker leven
 • Verbeter uw groentetuin
 • Meer efficiënt watergebruik

Grote hoeveelheid is noodzakelijk

Het is mogelijk om regenwater te gebruiken voor de meeste behoeften in je tuin, zoals het besproeien van de tuin, het wassen van je wagen en het bewateren van je bloemen en planten. Alleen al voor je auto proper te maken verbruik je gemiddeld 150 liter water. Je ziet dat je veel water gebruikt voor dagelijkse activiteiten. Reservoirs zijn er in alle soorten en maten, zodat je er altijd één kunt vinden die aan je behoeften voldoet. Afhankelijk van de grootte van je tuin en mate waarin je hierin actief bent, zal je je watervoorraad moeten aanpassen. Voor de meeste onder ons zal dit toch tussen 1000 tot 5000L zijn.

Een regenwaterput als basis voor waterirrigatie

Werken volgens de traditie van regenwaterirrigatie heeft zijn voordelen in de moderne wereld. Strikt genomen slaat een regenwaterput water op voor het gebruik op de locatie waar het is gewonnen. Een mooi voorbeeld van bewust waterbeheer en duurzaamheid. Het kan zowel voor landbouw en serres als voor het drinkwater voor dieren worden gebruikt. In de meeste regio’s wordt regenwater meestal gewonnen voor landbouwdoeleinden of het bewateren van serres, bloemen en planten. Regenwaterirrigatie apparatuur die zijn bevestigd aan een regenwaterput worden nu steeds vaker gebruikt om water te besparen en regenwater efficiënt te gebruiken tijdens droge periodes. Veel merken van tuinslangen en dergelijke hebben vandaag zulke systemen in hun assortiment. Op die manier kan het proces zelfs worden geautomatiseerd voor de particuliere gebruiker.

Je regenwaterput heeft onderhoud nodig

Zoals elk ander systeem heeft ook een regenwaterreservoir onderhoud nodig om goed te functioneren. Het meest voorkomende probleem is de groei van algen in de opslagtank. Dit kan worden bestreden door de goten en regenpijpen regelmatig schoon te maken en door een UV-filter toe te voegen aan het systeem. Andere veel voorkomende problemen zijn lekkages, die kunnen worden veroorzaakt door scheuren of gaten in de stortbak. Deze moeten onmiddellijk gerepareerd worden om waterverlies te voorkomen.

Hoe kun je de regenton goed onderhouden?

Het is belangrijk om je regenwaterreservoir regelmatig te controleren en schoon te maken om er zeker van te zijn dat het goed functioneert.

Dat zou je ook moeten doen:

 • Controleer de goten en regenpijpen om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van puin.
 • Check het dak op lekken of schade.
 • Controleer of de pompen en kleppen goed werken.
 • De schermen en filters schoonmaken.
 • Test de waterkwaliteit.

Neem een waterfiltratiesysteem

Je waterfiltratiesysteem bestaat uit verschillende filters: een pre-filter, een post-filter en mogelijk een geavanceerd koolstoffilter. De bovenkant van de put heeft meestal een pre-filter die groot vuil uit het water verwijdert, zoals takken en bladeren. Je regenwater zal toch slib en zand bevatten.

Controleer de filter goed. Probeer de filter zo vaak mogelijk schoon te maken.

Reinig alleen wanneer nodig

Als je pre-filtering goed presteer kan je het regenwater gedurende ongeveer vijf jaar houden. Is het de afgelopen tijd droog geweest? Ligt er een laagje slib op de bodem? Dan is het waarschijnlijk tijd om je regenton schoon te maken.

 1. Ontkoppel de regenpijp van uw regenton.
 2. Giet al het water eruit, ook het water in de overloopbuis.
 3. Gebruik een tuinslang om de binnenkant van de ton schoon te spoelen, en zorg ervoor dat u al het vuil, bladeren en andere zaken verwijdert.
 4. Spoel het vat met schoon water tot het helder stroomt.
 5. Sluit de regenpijp weer aan en vul de ton met vers regenwater.