Reviews van meer dan 150 bedrijven
5/5
Bedrijf met de beste reviews op 30/05/2024
vijver leegpompen

Waarom en hoe je vijvers kunt ruimen

Vijvers ruimen kan nodig zijn voor verschillende redenen. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om ruimte te maken voor een nieuwe vijver of omdat je de sliblaag wilt verwijderen. In dit artikel lees je meer over deze klus en hoe je het beste te werk gaat.

Vijver leegpompen?

Het ruimen van een vijver is meestal niet iets wat je zonder slag of stoot kunt doen. Je hebt er immers een sterke dompelpomp voor nodig om de vijver leeg te pompen. Ook als je dit in eigen beheer wilt doen, moet je rekening houden met de hoeveelheid water dat je oppompt en onmiddellijk weg moet krijgen. Daarom kiezen mensen steeds vaker om een ruimdienst in te schakelen. Want die nemen je afvalwater mee.

Wat is slib?

Slib ontstaat door afvalstoffen uit water te filteren. Dit afval wordt slib genoemd en heeft de neiging om zich op de bodem van een vijver vast te zetten. Hierdoor raakt de vijver uiteindelijk vervuild, met alle negatieve gevolgen voor het ecosysteem van je water. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig het slib in je vijver te ruimen.

Wanneer is het tijd om het slib in je vijver te verwijderen?

Het ruimen van de vijver is een klus die je niet elk jaar hoeft te doen. Het ruimen van de sliblaag moet ongeveer om de drie of vier jaar gebeuren. Dit verschilt wel per situatie, aangezien sommige vijvers meer slib produceren dan andere. Als je twijfelt over wanneer jouw water in orde moet worden gemaakt, kan je het beste even contact opnemen met een vijverspeciaalzaak. Zij weten je meer te vertellen over de kwaliteit van je water of hebben gebruiksklare tests om dit zelf te meten.

Schakel een ruimdienst in voor het ruimen van je vijver

Er zijn verschillende redenen waarom een professionele ruimdienst beter is om je vijver ruimen.

  • Bespaar je jezelf veel tijd en moeite.
  • Minimaliseer het risico op schade aan je vijver als je dit laat doen door een professional.
  • Vertrouw erop dat alle afvalwater veilig en correct wordt afgevoerd.