Reviews van meer dan 150 bedrijven
5/5
Bedrijf met de beste reviews op 17/04/2024
verstopt riool

Wat te doen bij een verstopt riool?

Een verstopt riool is een vervelend en vies probleem. Maar het komt regelmatig voor bij vele huishoudens in België. Al het water dat we in huis gebruiken wordt afgevoerd naar het riool. Een verstopt riool kan vervelende gevolgen hebben, zoals je toilet niet meer kunnen doorspoelen. Je kunt een verstopt toilet herkennen aan dat het water niet meer wilt doorspoelen en het langzaam naar boven komt. Zo kan het zelfs gebeuren dat je toilet overstroomt en dat je met een hele natte vloer zit. Wat is de oorzaak van een verstopt riool en hoe kun je dit het beste oplossen? In dit artikel ga ik je alles vertellen wat je moet weten over een verstopt riool.

Lokaliseren van het probleem

Om het probleem van de verstopping te lokaliseren is het handig om de weg vanaf buiten te volgen naar de verstopping toe. Dat is dus waar alle afvoeren naar het hoofdriool gaan en dus je huis verlaat. Het kan ook de wc beneden in je huis zijn, je kunt dit testen door het toilet door te spoelen. Als het water goed wegloopt, kan je er vanuit gaan dat de verstopping in het huis zit en niet in het riool gedeelte buiten je huis. Als het water niet goed weg loopt, zou het kunnen zijn dat het probleem zich buiten het huis bevindt. Als het probleem buiten het huis is zou ik je aanraden om een specialist in te huren om hiernaar te kijken. Nadat je het toilet hebt gecheckt kun je naar het tweede afvoer punt, en check hierbij of het water goed wegloopt. Probeer zoveel mogelijk afvoeren, en stop pas als je de verstopping hebt gevonden. Het kan zijn dat je verstopping in de wasmachine afvoer zit of in de badkamer afvoer. Je kunt dit makkelijk oplossen door een ontstoppingsmiddel hiervoor te gebruiken.

Oorzaken van verstopt riool

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je riool verstopt zit. Vaak ontstaat een verstopping door het doorspoelen van vaste stoffen. Je kunt dan denken aan: plastic, maandverband, teveel wc papier, babydoekjes, luiers en etensresten. Vaak zijn dit de meest voorkomende spullen die mensen willen doorspoelen, maar wat eigenlijk niet zo slim is aangezien het snel kan blijven hangen in je riolering. Maar ook kunnen vetten en oliën er vaak voor zorgen dat je riool verstopt raakt. Bijvoorbeeld als je een pan met vet wil afgieten in je gootsteen is het slim om daarbij wel het water aan te zetten, zodat het vet zich kan mengen met het water en zich niet kan ophopen in de buizen. Een verstopt riool kan leiden tot waterschade en stankoverlast. Een andere oorzaak van een verstopte riolering, waar je overigens weinig aan kan doen is door wortelgroei. De wortels van een boom kunnen de buizen kapot maken, waardoor je riolering verstopt raakt. Maar ook kan je riolering gaan roesten, waardoor het kapot gaat. Het kan dus ook oorzaken hebben van buitenaf, en waar jezelf dus weinig aan kunt doen.

Ontstoppen van het riool

Het is vaak heel simpel om gewoon zelf je riolering te ontstoppen. Als je last hebt van een verstopte gootsteen, controleer dan even eerst of de verstopping niet komt door vuil of eetresten. Onderzoek daarom eerst even de sifon, voordat je de volgende stappen gaat ondernemen. Draai de sifon los en plaats een emmer onder de afvoer, voor het geval dat er water uit komt loopt. Maak de sifon schoon en bevestig hem weer aan de afvoer. Heeft dit niet geholpen en zit je riolering nog steeds verstopt, gebruik dan andere methodes zoals een ontstoppingsveer of een gootsteenontstopper om het probleem te verhelpen. Controleer of je na het gebruiken van de ontstoppingsveer het water kan wegspoelen. Zit de riolering nog steeds verstopt, schakel dan een loodgieter in! Een wc is makkelijk zelf te ontstoppen, je kunt hiervoor een wc ontstopper gebruiken of een ontstoppingsveer. Je kunt de wc ontstopper op de afvoer zetten en een krachtige beweging maken, hierdoor zou de verstopping in het riool los moeten laten. Als dit niet helpt, kun je ook altijd nog proberen om met een hogedrukreiniger de blokkade weg te spoelen. Als je geen veer of ontstopper in huis hebt, kun je een petfles van twee liter gebruiken als ontstopper. Door de hals van de fles af te knippen en over de afvoer te plaatsen, kan je de blokkade weg halen door een paar keer in de fles te knijpen. Een creatieve oplossing als je geen ontstopper in de buurt hebt en je snel het probleem wilt oplossen.